nlpsicologia-caminant

Acompanyant la post-adopció i acolliment

L’adopció o l’acolliment familiar són decisions importants, plenes de consciència, coneixement, il·lusió i expectatives. Malgrat la formació obtinguda prèviament, l’experiència ens diu que en aquest procés d’aprenentatge i de reptes constants, les famílies adoptives /acollidores estan plenes de dubtes i amb una barreja d’emocions que moltes vegades no poden ser compartides degut a la manca d’espais per fer-ho. Per aquest motiu, entenent el gran repte i responsabilitat que aquestes famílies demostren, crec important oferir espais de comunicació i reflexió per les famílies, per tal de resoldre aquests dubtes, oferir eines de suport i principalment per ajudar-los en la seva tasca meravellosa, però plena de dificultats a la que s’enfronten cada dia.

A part dels tallers “Acompanyament en la post-adopció” que organitzem cada primer trimestre de l’any des d’AFNE (Associació de Famílies de Nens i Nenes d’Etiopia) i amb el suport de l’ICAA (Institut Català de l’Acolliment i de l’Adopció) considero important poder oferir també un espai de reflexió on aprofundir en les temàtiques relacionades amb aquests processos i que fan difícil la gran diversitat d’emocions que s’acumulen i que costen de gestionar.

Després d’entrevistar a diferents famílies que van voluntàriament participar en el programa, vam poder  escoltar les dificultats amb les quals es troben en el seu dia a dia, en el seu rol de mares i pares adoptius.

PRINCIPALS PROBLEMÀTIQUES

Sensació de descontrol

No poden gestionat els moments de ràbia del seu fill o filla, presencien respostes desmesurades o infantils del nen o la nena que no aconsegueixen entendre, però a vegades, en canvi, els infants responen de manera molt madura per a l’edat. Se senten impotents davant els crits d’atenció constants, dificultats per a concentrar-se a l’hora de fer els deures o el mal comportament a l’aula, entre altres.

Incomprensió i desorientació

No entenen el perquè de la situació, no saben si és normal el seu comportament i no saben què s’ha de fer en les diferents situacions. Això els genera molta inseguretat i una alta tensió a casa, i pot provocar discussions de parella i conflictes sobre els estils educatius. Senten por al fet que la situació s’enfonsi i que el seu fill/a tingui problemes més greus.

Falta se seguiment

Se senten sols durant el procés i senten que els falta una guia per a afrontar les dificultats que van apareixent. Se senten perduts i molt insegurs davant les decisions que van prenent. No saben què fer front a la poca comprensió que mostra el col·legi pel seu procés d’adopció i no saben on acudir per a rebre l’ajuda que necessiten.

EMOCIONS ASSOCIADES

Por, ansietat, frustració, impotència, inseguretat, tristesa, estrès i tensió constant, ansietat anticipatòria, preocupació pel futur, por al que els hi podrà passar.

 

Inseguretats personals relacionades amb les expectatives, frustració, impotència, pèrdua de control, culpa, discussions en la parella, aïllament social, sensació de solitud.

 

Fatiga, tensió i estrès en altres àmbits personals, necessitat de baixa laboral o reducció de jornada, respostes corporals davant l’ansietat, com a sensacions d’ofec, psoriasis, dificultats per a dormir, contractures, irritabilitat.

 

ACOMPANYAMENT QUE ELS AGRADARIA REBRE

Un espai on parlar de les bases teòriques que permetin entendre el comportament dels nens i les nenes.

 

Un espai on compartir experiències i rebre eines que permetin gestionar les situacions del dia a dia, i sobretot aquelles que més difícils resulten.

 

Escoltar, compartir i aprendre de manera conjunta, sent acompanyats i tenint una àmplia xarxa on poder continuar consultant.

 

Treballar amb les escoles per a formar als professionals de l’educació en la temàtica, oferint-los eines i obtenint una visió comprensiva de les particularitats i necessitats de cada nen i nena.

 

Programa d’acompanyament en la post-adopció

Per tot això, he creat un programa de 10 sessions dedicat a les famílies  adoptives i acollidores que us podeu arribar a sentir soles en el procés de post adopció i demaneu  una guia per a afrontar les dificultats que van apareixent.

Què us emportareu?

Després de realitzar aquest curs, aprendreu a entendre millor el que li passa al vostre fill/a, sabent actuar davant les diferents situacions que tant us costen ara, sentint-vos més segurs i capaços d’acompanyar als vostres fills/es en les seves necessitats i aprenentatges. Podreu tenir més recursos per a saber com actuar davant les pors que es plantegen sobre el futur i podreu adquirir eines per a ajudar al vostre fill/a en el col·legi i en els moments de bloqueig o desbordament.

Objectius4-pasos

1. Entendre el que realment passa rere de les conductes del meu fill /a

2. Conèixer el que la conducta del meu fill/a ens provoca com a pares/mares

3. Identificant el que ajuda al meu fill o filla

4. Gestionar el futur des del treball de les pors dels pares/mares i dels propis nen/as

5. L’adolescència. Mites, pors i claus per a acompanyar-los/as

 

Metodologia

En tot moment es pretén que els coneixements que es transmetin i els aspectes que es treballin resultin significatius per les famílies. Per aquesta raó utilitzarem una plataforma per tal de poder tenir a la nostra disposició en tot moment material de suport sobre les temàtiques que estiguem tractant i per tal de poder aprofundir fins on cada família vulgui. El programa consta de 10 sessions online (a través de la plataforma ZOOM) on tractarem les qüestions que planteja el programa, però la família haurà de fer tasques entre sessió per tal d’afavorir el coneixement i la integració d’aquest. Aquestes tasques poden ser petits exercicis de reflexió o visionat de vídeos sobre certes temàtiques per tal de treure més profit a les sessions que puguem fer després.

Programa

1. Entendre el que realment hi ha darrere de les conductes del meu fill/a
– Sessió 1: Detectant la tipologia d’aferrament del meu fill/a i l’adult
– Sessió 2: Bases de la regulació. En quin punt estem?

2. Conèixer el que la conducta del meu fill/a ens provoca com a pares/mares
– Sessió 3: Detectant de situacions que ens desborden i treball en expectatives
– Sessió 4: Regulació adulta i treball en habilitats parentals/marentals

3. Identificar maneres de calmar i oferir el que el meu fill/a necessita per a resoldre els seus disparadors
– Sessió 5: Regulació nen/a. Identificant el que al meu fill o filla l’ajuda
– Sessió 6: Apoderament nen/a. Posant en pràctica reguladors emocionals

4. Gestionar el futur des del treball de les pors dels pares/mares i dels nens/es
– Sessió 7: Pors davant el futur (Adolescència/història de vida)
– Sessió 8: Gestió de les pors adultes, apoderament.

Dues sessions a triar segons la necessitat d’aprofundir:

-Regulació ampliació: Ampliació en les bases de regulació emocional.

-Escola: Com gestionar els aspectes acadèmics i les tasques escolars.

-Racisme a les escoles: Com gestionar des de les escoles i com a família.

-Adolescència: amistats, identitat, desconnexió.

-Orígens: Cerca d’orígens o dubtes sobre com acompanyar la història de vida.

 

Guiat per Nerea Larumbe Navarro

Psicòloga infantil i juvenil, especialitzada en traumaterapia infantil sistèmica.

Vols més informació?

No dubtis en escriure a nerea.larumbe@copc.cat o trucar al 609924531.